Kiracılar Hangi Masrafları Kira Bedelinden Düşebilir?
Pek çok insan mülkün kendisine ait olduğu bir evde yaşamak ister ancak kiralık evde oturan kişi sayısı da epey fazladır. Kiralık evde ikamet eden kişilerin pek çok gideri olabilmektedir. Bir başkasının sahip olduğu bir evde kiracı olarak yaşamak, beraberinde pek çok masrafı getirebilmekte ancak bu masraflardan bazıları kira bedelinden düşülebilmektedir. Eğer siz de kiracıysanız kira bedelinden bazı masrafları düşebileceğiniz konusunda sizleri bilgilendirmek isteriz. İşte detaylar…
BİNADAN KAYNAKLANAN SORUNLARA DİKKAT!
Kiracılar depozito, ev bakımı-onarımı veya emlak hizmet bedeli gibi pek çok ek masrafla karşılaşabilmektedir. Ancak bazı masraflar kira bedelinden düşülebilmektedir. Örneğin binadan kaynaklı bazı altyapı sorunları varsa bu sorunlardan doğacak maddi bedeli ödeyecek olan kişi genellikle ev sahibi olmaktadır.
Örneğin apartmanın inşaatında yanlış malzeme kullanılmasından dolayı duvarlarda çürüme, küflenme ve sızıntı gibi sorunlar yaşanıyorsa bu sorun, kiracı ile ev sahibi arasında sözlü bir şekilde anlaşılarak çözülebilir. Bu anlaşmanın kira sözleşmesinde belirtilmesi şart değildir. Ayrıca eve taşınmadan önce ev sahibine gerekli tadilat işlemleri önceden söylenerek sonradan oluşabilecek maddi sorunların üstesinden gelinebilir. Kaldı ki, pek çok ev sahibi evini kiraya vermeden önce onarmaya özen göstermelidir.
TAŞINDIKTAN SONRA YAŞANABİLECEK SORUNLAR
Eve taşındıktan sonra oluşabilecek tesisatın patlaması, kombinin bozulması, buzdolabının çalışmaması (sürekli kullanılan bir alet olduğu için bu durumda da kira bedelinden düşülür) gibi durumlarda da kiracının kiradan düşme hakkı yasal olarak korunmuştur. Kiracının bu tip durumlarda onarma işlemini gösteren faturayı ev sahibine teslim ederek ücretin kiradan düşülmesini talep etmesi gerekmektedir. Ancak kimi durumlarda bazı ev sahipleri bu gibi tadilatları yapmayı reddederek konuyla kiracının ilgilenmesini isteyebilir. Böyle bir durumda kiracı, kanunun kendisinin tarafında olduğunu unutmamalı ve hakkını aramak amacıyla mahkemeye başvurabilir.
KANUNLARI BİLMEKTE FAYDA VAR
Kiracıların kiradan düşebileceği masraflarla ilgili hakları kanun önünde korunmaktadır. Bu konuyla ilgili Türk Borçlar Kanunu’nun 306’ncı maddesinde şu ifadelere yer verilmiştir: “Kiracı, kiraya verenden kiralanandaki ayıbın uygun bir sürede giderilmesini isteyebilir; bu sürede ayıp giderilmezse kiracı, ayıbı kiraya veren hesabına giderebilir ve bundan doğan alacağını kira bedelinden indirebilir veya kiralananın ayıpsız bir benzeri ile değiştirilmesini isteyebilir.”
Aynı zamanda evde arızalanan aletler söz konusu olduğunda kiracı, tamirat bedelinin kiradan düşülmesini talep edebilmektedir. Bu konuyla ilgili Türk Borçlar Kanunu’nun 303’üncü maddesinde şöyle denilmektedir: “Kullanımla alakalı olmak şartı ile öngörülen veya öngörülemeyen tüm yan giderleri, kiraya veren karşılamak ile yükümlüdür.”
HANGİ DURUMLARDA MASRAFLAR KİRA BEDELİNDEN DÜŞMEZ?
Kiracının kirasını düzenli olarak ödemesi, evin fatura ücretlerini zamanında yatırması gibi durumlardan ev sahibinin sorumlu tutulmadığını hatırlatmakta fayda var. Eğer kiracı ev kirası ve fatura gibi giderlerini ödemiyorsa o halde bu sorunu çözmesi gereken kişi kendisidir. Ayrıca kiracının evde keyfi bir şekilde tamirat yapması veya duvarları boyaması gibi durumlarda masraf kiradan düşülmediği gibi kiracının bu işlemleri yapmadan önce ev sahibi ile anlaşmış olması önem taşımaktadır. Ev üzerinde isteğe bağlı ve izin almadan yapılan bu tarz işlemler için ev sahibinin söz hakkı vardır. Bu tip durumlarda ev sahibi, kiracıyı evden çıkartıp maddi tazminat ödemesini isteyebilmektedir.
Son olarak hem kiracının hem de ev sahibinin hukuki olarak haklarını bilmesinde fayda olduğunu hatırlatalım. Eğer her iki taraf da haklarını bilirse aralarında yaşanacak olası sorunlar da en aza indirilmiş olur.